Angst in de ogen kijken

Vorig week dinsdag ging ik mee met Breathe & Connect op hun eerste try out ‘ “Verbindend traject met jezelf” in Dinant.

Een traject met uitdagingen, stiltemomenten en ademhalingsoefeningen. Het doel: de connectie met jezelf voelen, leren omgaan met stresssituaties en dus met zachte hand uit je comfortzone gaan.Vooral ook voelen wat het met je doet en hoe jij jezelf kan kalmeren.


De dag start al ondernemend, ik rij zelf tot daar. Dinant is zo een kleine 2 uur rijden. Ik rijd zelden met de auto en als ik deze dan toch gebruik, meestal voor korte afstanden. Als passagier val ik supersnel in slaap, soort van reisziekte .Bij lange tochten mis ik dus best veel van de omgeving. Overigens vind ik autorijden wel ontspannend. Misschien net té.

Netjes op tijd vertrokken, maar helaas op 15 min van de plek to be, omleiding. Nergens bordjes te vinden en een gps die me steeds op hetzelfde punt bracht. Gedaan met ontspannen rijden. Tenslotte dan maar effe stout doen en door de wegversperring, gelukkig was de weg vrij.


Wat brengt nu zo een dag ? Ik zeg niet te veel, want de ervaring is zoveel rijker dan ik kan omschrijven. Voelen moet je hier doen en nalaten zinderen.. want dat er een kettingreactie komt, die is zeker! Ik haal voor mij de engste uitdaging er even uit .

Zoals je op de foto ziet is één van de zaken die je doet door een grot gaan. Ik mag gerust zeggen dat dit één van mijn ergste angsten is. En nog steeds. Zelfs in de Efteling neem ik de hand van mijn dochter om mijzelf de baas te blijven. Zij is 8 jaar en ik, nou ja... wel wat ouder. hihi. Omgekeerde wereld dus. :-)

Breathe & Connect oefent eerst een ademhalingsoefening met je  om stress en dus ook angst de baas te blijven. Regelmatig herinneren ze je aan deze oefening om je bewust te maken van je eigen ademhaling en zo je stressniveau & hartslag te doen dalen.

Zeker nuttig, want de angst speelt al snel een spel met je anders. Enkel het horen van het  woord grot lokt angst bij mij uit. Onder begeleiding van Dirk, Philippe en Wim voel je je constant veilig en in betrouwbare handen. De ingang van de grot is wel effe tricky maar de rustige houding van Breathe & Connect straalt door de hele groep.

Om je angst in de ogen te kijken, geef je je over aan het nu. Je stopt met nadenken, je doet en handelt. Doorheen de tocht in de grot zijn mijn gevoelens grotendeels uitgeschakeld. Mijn valkuil komt weer naar boven en vooral frustratie ten opzichte van mezelf beheerst de verdere dag.( nog iets om te leren, ook wij coaches leren dagelijks )

En eerlijk, oh wat ben ik blij dat ik weer blauwe lucht zie, de bomen rondom mij voel en de aarde onder mij. Superieur moment: ik sta op deze mooie prachtige aarde, ik mag en kan genieten van alles wat deze mij te bieden heeft. De aarde en ik zijn even 1 geheel. Ik werd toegelaten tot zijn diepere kern, ik aanschouwde de pracht van binnenuit en werd me weer veel meer bewust van deze bijzondere plek en ook van mijn eigen energie.

Ben ik blij dat ik meegegaan ben? Tuurlijk !

Zou ik weer meegaan?

Ik ben tenslotte natuurcoach bij Breathe & Connect. Jep, ik blijf meegaan, totdat mijn angst mij niet meer afsluit van mijn innerlijke stem. De ik die er staat voor anderen, die graag met liefde en licht andere warm maakt, ondersteunt en helpt

Ik hoop jullie te mogen begroeten tijdens zo een traject !

Neem zeker een kijkje bij www.breatheandconnect.be voor komende events.

WIJ staat centraal.

Veel plezier met groeien

Dridderdnatuurcoachademhalingsoefening

ademhalingsoefening

Dana De Ridderhotel castel